Onderzoek en diagnose

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Onderzoek en diagnose

Onderzoek naar astma bij een kind

Kinderen tot 6 jaar

Bij kinderen tot 6 jaar is het moeilijk om de diagnose astma te stellen. Als er sprake is van regelmatig piepend ademhalen, al dan niet met hoesten, hoeft er namelijk nog geen sprake te zijn van astma. Het uitvoeren van een longfunctietest om de diagnose te ondersteunen is moeilijk bij kleine kinderen. Daarnaast maakt ruim een derde van alle kinderen jonger dan 3 jaar, ťťn of meer periodes door waarin er piepend ademgehaald wordt. Maar meer dan de helft van deze kinderen heeft op de leeftijd van 6 jaar geen klachten meer.

Wat wel kan duiden op astma, is als het kind zelf een aangeboren vorm van eczeem heeft of allergisch is of als een familielid eczeem heeft, allergisch is of astma heeft.

Kinderen vanaf 6 jaar

Bij kinderen van 6 jaar en ouder kan meestal met een redelijke mate van zekerheid de diagnose astma gesteld worden. Het onderzoek gebeurt op basis van:

  • Het klachtenpatroon: is er sprake van het aanvalsgewijs optreden van kortademigheid met piepen en eventueel hoesten
  • Lichamelijk onderzoek
  • Allergologisch onderzoek
  • Spirometrie: longfunctieonderzoek

Bij twee op de drie kinderen bij wie de diagnose astma wordt gesteld op de leeftijd van 6 jaar of ouder, verdwijnen de symptomen en voor of rond de puberteit. Bij de helft van deze groep komen de klachten op latere leeftijd weer terug. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Onderzoek en diagnose
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderastma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)