Astma op school

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Op school

Astma in de klas

Hoewel uw kind waarschijnlijk niet het enige kind op school is met astma, is het bij andere kinderen en leraren vaak onduidelijk wat astma nou precies is. Dat kan tot onbegrip leiden onder het motto: aanstellerij. Het is aan te raden om aan het begin van ieder schooljaar naar school mee te gaan met uw kind en in de klas uit te leggen wat astma nou precies is. Uiteraard moet(en) de lera(a)r(en) hierbij ook aanwezig zijn. Op deze manier wordt de acceptatie versneld.

Met name vermoeidheid/concentratieverlies, lichamelijke inspanning en allergieŽn zijn gesprekspunten. Door benauwdheid ís nachts of ís ochtends kan uw kind erg vermoeid zijn. Hierdoor kan concentratieverlies optreden. Als de docent weet wat de oorzaak hiervan is, kan hij daar beter mee omgaan en een kind bijvoorbeeld niet meteen straffen.

Lichamelijke inspanning (tijdens gymnastiek en buiten spelen bijvoorbeeld) kunnen tot een astma aanval leiden. Uiteraard moet een kind met astma gewoon meedoen met alle activiteiten, maar laat een kind wel van te voren zijn/haar medicijnen innemen. Tijdens het spel kan een kind benauwdheid krijgen en ook dan moet er gelegenheid zijn om (weer) medicijnen in te nemen.

AllergieŽn kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stof en huisdieren maar ook door het chloor in een zwembad (schoolzwemmen). De klachten kunnen hierdoor ernstiger worden. Uiteraard moet het klaslokaal goed schoongehouden worden en over het houden van een huisdiertje in de klas (bijvoorbeeld een konijn of een hamster) kunt u ook overleggen met de leraar.

Uiteraard is het van belang dat uw kind zo veel mogelijk van de eigen ziekte af weet. Dat maakt het ook makkelijker voor een kind om het uit te leggen aan klasgenootjes. Een spreekbeurt of werkstuk over astma kan ook verhelderend zijn. Zowel voor het kind zelf, als voor de klasgenootjes en de docent.

-->
U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Op school
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Kinderastma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)